Kritika: Üzenem

Sziasztok itt is lennék az első kritikámmal!

LINK
KINÉZET:
Fejléc nekem alapjába véve tetszik, bár nem tudom eldönteni, hogy Ő most Lili, vagy Tünde, vagy csak egy lány, akit helyesnek gondoltál. Tetszik a jobb oldalon az „Egyszer volt hol nem volt” – os kis kép, ami mellett egy ceruza van. Ez utal, az írásra, amit Tünde vitt végre. Sok olyan blogot láttam, ahol nincs utalás, csak ár pakolják a szereplőket, amit kicsit bánok, is, de ez nagyon tetszett. A virágokat nem értem a sarokba. Lehet, hogy azt csak azért raktad oda, hogy ott ne legyen üres.
A modulsávval csak egy aprócska problémám van, hogy vannak fölösleges elemek. A lejárt szavazások, és a régi design szerintem nem sok mindenkit érdekel.
A lapok tetszenek, egyedül a díjaknak csinálhatnál egy ilyen lapot és nem azzal is sűríthetnéd az archívumot. Mert például ha valaki telefonról olvas és léptett, várja az úgy részt, de helyette egy ilyen díjjal találja magát szembe az kicsit bosszantó, főleg ha egy fél évet kellett várni mire betöltődik, saját tapasztalat. Ha már az oldalaknál tartunk fölösleges kétcserés részleget fent tartani, és ha javasolhatom, a modulsávban jobb helye lenne az összesnek, szem előtt van, így az olvasó, miközben olvassa a részt a szeme okvetlenül is oldalra téved, és egy jól hangzó cím, már azonnal megfoghatja az embert. S a smile-t kerülném a modulcímekbe, komolytalanná teszi.
A blog egész desing-je az egyszerű színekről és a letisztultságról árulkodik, ami jó. Nem kell teletömni sok-sok színnel, és azokból is az rikítókat használva.
Jó tanács: Rendezd úgy mindent, hogy kézre eső legyen, szemre eső.

TÖRTÉNET:
Az alap történet egyedi, és magával ragadó, még ha egy kicsit emlékezett is arra „ A csaj új házba költözik, az előző lakó ott hagyja a naplóját, a lány pedig beleolvasva átéli a történetet” De te ezt is felturbóztad, azzal, hogy a lány esetünkben Lili véleményt fűz  hozzá, gúnyt űz bele és nem épp kedves jelzőkkel illeti.  Emeltet éli a saját életét, ami nem a legjobb szakasza, hiszen döntésre kényszerül. Igazán nehéz döntés elé, ahol tényleg kell pro és kontra érvek, és eldönteni, hogy mi lesz neki a legjobb.
Ami nem tetszik benne, hogy Lili nem az egészet kapja meg, csak részleteket és majd másik lánytól fogjuk tudni a többi darabkát. Ez a puzzles dolog nekem nem annyira tetszik, mivel honnét tudjuk, hogy melyik bekezdést melyik követ, vagy majd sorba írod? Akkor is ki fog emlékezni pontos szavakkal arra, hogy hogyan kezdte el a történetet, és milyen bekezdéssel folytatta. Azon törni a fejünket, hogy ez a részlet ide illik, vagy inkább kettővel feljebbi köze. Lehet, hogy csak nekem nem lenne ilyen logikám, és türelmem találgatni.
Ami még nem annyira nyerte el tetszésemet, hogy napokra és azon is belül részekre osztod. Az egész blog magyar – cím, modulcímkék, url, cím, a részek fő részei – akkor, miért „part”-okra van osztva egy nap, ami angol. Igazán fontos, hogy egy nyelvet használj, és ha már a történet Magyarországon játszódik. Szerintem ne napokként oszd be, hanem részekként és adj nekik címét. Mert már egy érdekes cím is felkeltheti az olvasót, például első résznek, mikor megtalálja a kis pendrive-ot „Ki mit nem talál a pocsolyában..”, vagy valami hasonló.
Nagyon jó, hogy a te szereplőid nem tökéletesek, meg van bennük az igazság. A mai társadalomban elítélik, aki nem 40 kiló vaságyastól. Kicsit is több, már az emberek megnézek, kiröhögnek, és különféle gúny neveket aggatnak rá. A másik nagy igazság, kinek ne lenne viszonzatlan szerelme? Ahol csak ő jár a fejedben, minden apró mozdulatát figyeled, minden mondatát kincsként őrzöd. Egyszerre van tele reménnyel és reménytelenséggel. Egyszerre szeretjük, és utáljuk, a sok fájdalom miatt.
Kicsit jobban leírhatnád ki, hogy nézz ki, ha már nem csatolsz képet. Arcvonások, alak, magasság, szeplők, vagy ilyesmi. Beszélhetnél kicsit Lili múltjáról is.
Helyesírási hiba alig akad, de mégis van egy dolog, ami nagyon szúrja a szemem. A tőmondatok – lehet ez csak az én heppem.

Jó tanács: Kicsit jobban árnyalhatnád a Lilit, és a többi karakter kinézetét. A történet viszont nagyon tetszik, kár hogy ilyen kirakós. 

1 megjegyzés:

  1. Szia,

    köszönöm szépen a kritikát, a munkádat, s energiádat! :)
    Igazából külső jegyek (haj) alapján Tünde lenne, és az arckifejezései is inkább az ő történetéhez tartoznának, viszont ugye a modell lány vékony... igazából, a fejlécet egy designoldalon láttam, nekem nagyon megtetszett az egész, és ezért lett ez a fejléc, tehát tulajdonképpen ő csak egy random lány. :) A pitypang pedig egy motívum, egy szimbólum az egész történet során (a prológusban és a negyedik részben Pitypang-Díjról esik szó, valamint a harmadik nap első részében a pitypang egy metafora is). :) [tudom, erre nem mindenki emlékezhet]
    A tanácsokat erre vonatkozóan igyekszem megfogadni! :)
    Igazából személy szerint "új házba költözünk és az előző lakó otthagyja a naplóját" sztorit én még nem olvastam, de örülök hogy az alaptörténet elnyerte a tetszésedet! :) A puzzle-darabkás rész csak és kizárólag a 4. részben felbukkanó levélre korlátozódik, a többi dolog, vagyis a naplóbejegyzései időrendi sorrendben vannak, és bár tényleg a többi lánynál lesznek a továbbiak, ezt nem kell majd megfejteni (igazából ezt a puzzle-dolgot azért találtam ki, hogy ez ne csak egy "olvasok, aztán majd lesz, ami lesz" történet legyen, én tényleg szeretném megmozgatni az emberek fantáziáját, vagy valami :) ).
    A napokra bontás számomra egyértelmű volt, mivel egy könyvben fejezetek vannak, s nálam egy fejezet-egy napnak felel meg eredetileg, és a címekkel nem vagyok annyira jóban, hogy minden résznek jusson egy. :/ (eredetileg egy napot akartam egy bejegyzésbe tenni, de úgy túl hosszú lett volna egy-egy rész) A "part"-ban igazad van, magam sem tudom, miért írom így, de akkor változtatok :D
    Nem akartam tökéletes szereplőket, annyi olyan blog van már, amiben a gazdagok és szépek azon sikítoznak, hogy nincs meg a hajbavaló szalag a méregdrága estélyiéhez, a Loir-menti kastélyuk kristálytermében bál lesz fél óra múlva... szóval, érted, nem akartam ilyesmit, és örülök, hogy ez is tetszett benne. :)
    A bővebb leírások már be vannak tervezve, de nem hagyományos ugye a történet, és emiatt egy picit később lesznek benne ezek a dolgok, köszönöm, hogy jelezted, akkor már mindenképpen sürgős lenne... Na, majd kitalálok valamit :3 (Lili múltjáról pont a következő részben lesz szó egyébként, szóval, köszönöm, hogy emiatt is szóltál :) ).
    Igazából, fogalmam sincs, meddig olvastad, de a prológusban fontos célt szolgálnak a tőmondatok és a közbeékelődött mondatok (amik középre vannak zárva). A ziláltságot, a rezignáltságot jelképezik, azt fejezik ki, ez pedig visszavezethető a hiányra. A nyolcadik résztől azt hiszem már nem nagyon vannak tőmondatok, ha annál kevesebbet olvastál, akkor elnézést, hogy szólok.
    Lili árnyalva lészen majdan, igenis, főnök, értettem! :D Igazából a sztorit úgy fogom alakítani, hogy annak is, aki nem szeretne rajta gondolkodni, ugyanis az epilógusban olvasható lesz a vágatlan levél. :)

    Még egyszer, köszönöm szépen, hogy időt szakítottál rám, a blogomra, és annak kritikájára, és remélem, nem volt nagy csalódás vagy kín elolvasni szerény kis irományomat. :)
    További kellemes napot kívánok Neked! :)

    VálaszTörlés