Városok- San Francisco

Sziasztok, szeretném nektek bemutatni az USA 13. legnépesebb városát egyben megyéjét.


Földrajz: 

San Francisco  (Kalifornia)San Francisco-félsziget északi végén, a San Francisco-öböl bejáratánál helyezkedik el a város. A város része az úgynevezett San Francisco Bay Areanak, amely az itt elterülő, összességében 18 000 négyzetkilométernyi területet, kilenc megyét és 101 várost, többek közt San Josét, San Franciscót és Oaklandet foglalja magába. Népességnövekedésének döntő hányadát a bevándorlás adja. Legnépesebb városa sokáig San Francisco volt, ám az 1990-es népszámlálás adatai alapján San José átvette tőle ezt a címet. San Francisco város és megye lakóinak száma 805.235 fő.Az egyetlen összevont városi megye Kaliforniában, amely magában foglalja a szárazföldi területet, ami 121 négyzetkilométer, a San Francisco-félsziget északi részén, ahol a népsűrűség 6632 fő/km². Ez a legsűrűbben lakott nagyváros az államban, és az Amerikai Egyesült Államokban New York után a második.  San Francisco Bay Area régió pénzügyikulturális és közlekedési központja, ahol 7 150 000 ember él, de ebbe San Jose és Oakland is beleértendő.
Történelem:
Vad nyugat
Cowboyok
 Az Amerika Függetlenséggel egyidős város 1776-ban nőtt ki a földből. Ebben az időben a spanyol kormányzat illetve a katolikus egyház erődöt illetve missziót alapított az akkor még kietlen tájon. Nehéz elhinni, hogy 1834-ben az akkor még Yerba Buena névre hallgató San Francisco lakossága mindösszesen 30 család volt.második világháború alatt a város fontos hadikikötő volt. A háború után tömeges bevándorlás indult meg a világ minden pontjáról, amit fokozott a melegjogok megszilárdítása, többek között házasodásuk lehetővé tétele. (Vallásos körök az új Szodoma és Gomora névvel illetik e miatt.) A városka életében a változást az aranyláz hozta. A település ideális befektetési lehetőséggé vált, így egymás után épültek az aranyásók igényeit kiszolgáló épületek, úgymint a kocsmák, bankok, illetve a bordélyházak. A népesség folyamatosan nőtt köszönhető ez az itt maradó szerencsevadászoknak illetve a szerencséjüket kereső embereknek. A tisztes polgárok mellett megjelentek a spekulánsok, akik az árakat a csillagos égig vitték fel. A könnyű bevételi forrás lehetősége vonzotta a rablókat, tolvajokat is. San Francisco a bűn városa lett, ahol mindennaposak voltak a rablások, tolvajlások, erőszakos cselekedetek. A tisztes polgárok a bűn felszámolása érdekében megalapították a vigilantes csoportot.   Az intézkedéseknek köszönhetően csökkent a bűnözés mértéke, ezzel egy időben megjelentek a bűnözés újabb fajtái, mint a telekspekuláció. A rend helyreállításában legnagyobb szerepe egy szörnyű katasztrófának volt, mely során az egész város porig éget. A lerombolt város helyén modern épületek épültek, a város jövője rendeződött.
Posta kocsi
Kultúra
Operaház
  A város temérdek lehetőséget kínál a különböző szórakozási igények kielégítésére. A International Film fesztivál igazi filmes rendezvény, ahol a mozifilmekért rajongók több alkotást is megtekinthetnek a programok keretében. A mozi kedvelői mellett a színházlátogatók is több lehetőség közül választhatnak. Kiemelkedik a Current Theater, illetve az American Conservatory Theater programválasztéka. San Francisco az opera élet egyik fellegvára, ahol az operakedvelők is meglelhetik az igényeiknek megfelelő előadást. A San Francisco Operában nívósabb, s ezért egy kicsit drágább darabokat tekinthetünk meg. A Civic Center kulturális programok széles választékát nyújtja az operától a táncelőadásokig. A tánc szerelmesei a San Francisco Ballett bemutatóit látogathatják meg.

Látnívalók
Cliff House
Cliff House:
A tengerszint felett magasan elterülő sziklafennsíkra épített házban ma vendéglő üzemel. A vendégeket nemcsak az ínycsiklandó finomságok, hanem a tenger gyönyörű látványa is vonzza. A naplemente mellett elfogyasztott kellemes vacsora egy életre maradandó élménnyé válhat.

Golden Gate Park:
Golden Gate Park
A hatalmas területen elterülő park alapterülete közel 600 hektár. Az egykoron sivár dombok helyén ma dús lombú fák adnak hűsítő árnyékot. A tucatnyi érdekességet, szórakozási és sportolási lehetőséget kínáló terület a San Franciscoiak egyik kedvenc kikapcsolódási helyszíne. Az érdekességek sorát tovább bővíti a bölénykarám, a holland szélmalom, csónakázótó, valamint a nagy szabadtéri színpad. 





Asian Art Museum of San Francisco:
Asian Art Museum of San Francisco
A világhíres Brundage gyűjteménynek helyet adó múzeum 40 ázsiai nép életét mutatja be. A múzeumban több mint 12000 alkotás csodálható meg, melyek a legkülönbözőbb korokból származnak, s közel 6000 éves korszakot mutatnak be. A múzeum épülete eredetileg egy könyvtárnak adott otthon, de az 1917-ben épített építmény földrengés biztossá tétele, valamint kisebb változtatások, térfelosztások után az ázsiai kiállítás helyszínévé vált.

Golden Gate híd:
Golden Gate híd
A Joseph Strauss és Leon Moisseiff által megálmodott óriási híd a San Franciscoi öböl felett ível át. Az építmény több szempont szerint is hihetetlen adatokkal írható le. Évente több mint 40 millió jármű kel át rajta, azaz naponta körülbelül 118 ezer. Az Aranykapu gigantikus méretekkel rendelkezik hossza 2,7 kilométer, 227 méterrel a tenger szintje fölött található, 160 km/óra sebességű szélnek is ellenáll a szerkezete. Az építés során akkor még egyedülálló híd újító ötletek sorát mutatja fel. A pilléreket 30 m mélyen a tengerfenék alatt fektették le, s minden egyes pillér egy közel ötven tonnás acélszerkezetet tart. Az acéltornyok között található acélhuzalok hossza az egyenlítő mentén megközelítőleg háromszor érné körbe a földet. A Golden Gate jellegzetes színe szimbólummá vált, éppúgy, mint maga a híd San Francisco jelképe lett.

City Hall:
City Hall
A városi közigazgatás központjának számító City Hall-t a Capitolium épülete ihlette. A magas kupola meghatározza az építmény külső megjelenését. A külső megjelenés mellett érdemes egy pillantást vetni a belső kialakításra is. A kupolacsarnok szerkezeti megoldása rendkívül megkapó.

Alcatraz:
Alcatraz
A San Francisco-i öbölben található kicsiny sziget gazdag múlttal rendelkezik. Eredetileg védelmi célokat szolgált, majd elnyerte a mai napig hírnevének alapjául szolgáló börtönsziget funkciót. Először még csak katonai fegyházként működött, majd 1934 és 1963 között a legveszélyesebb bűnözők otthonául szolgált. A ma nemzeti emlékhelyként szolgáló terület azonban más egyéb jellemzők alapján is említésre méltó. Bár eleinte a szigeten nem volt a növénytermesztésre megfelelő a talaj, a katonai erőd alakításakor a szomszédos szigetről hoztak át egy keveset. Ez adott táptalajt a mai flóra kialakulásához. A növények megjelenésével megváltozott a sziget hangulata. A gyümölcsfákat illetve egyéb növényeket sokszor maguk a rabok gondozták. A sziget ritka állatoknak is nyújt otthont, ilyen a banáncsiga, az ösztövér csikószalamandra, valamint az őzegér. Az állat és növényvilág mellett a turisták az itt álló épületek története miatt látogatják meg oly gyakran a szigetet. Itt raboskodott Al Capone, vagy a híres texasi bankrabló James Lucas. A sziget speciális tulajdonsága, hogy a szökés szinte kivitelezhetetlen tűnik, mégis sokan próbálkoztak a statisztika szerint csak kettőjüknek sikerült partot érni, ám őket is rögtön elfogták a hatóság emberei. A sziget a mai napig megtekinthető, s igen kedvelt turistacélpontnak számít.

Gasztronómia
A népek olvasztótégelyének számító San Francisco gasztronómiája legalább olyan sokszínű, mint a népessége. A jelentős számú bevándorlónak köszönhetően sokféle ország nemzeti ételét kóstolhatjuk meg. 
Húsos pite
Az olasz ételek mellett, chinatownban a kínai ízeket próbálhatjuk ki, a Japan Center környékén a japán éttermekben a japán specialitásokat, de az amerikai ízeket sem érdemes kihagyni egy-egy gasztronómiai felfedezőút során. A Pizza itt épp olyan meghatározó étel, tehát mint a sushi, vagy a hamburger. A gasztronómiai felfedezők Mekkája színvonalas éttermekkel várja az éhes turistákat.
Kínai falatok


Gazdaság
  A város ipari központnak nem igazán mondható, ám mégis jelentős iparral rendelkezik. A gyárak többsége a peremkerületekben található. Az ágazatok széles palettája megtalálható a területen, illetve a környező vidéken az olajfinomítóktól a Pepsi-Cola üzeméig. Gazdaságának egyik fontos pontja a kikötő, mely lehetőségek egész tárházát nyújtja, s egyben a Csendes-óceán középső térségének meghatározó szereplője. 
A belváros felhőkarcolói 

Közlekedés
 A Municipal Railway San Francisco tömegközlekedésének működtetője. San Franciscoban egyetlen bérlettel használhatjuk az összes tömegközlekedési lehetőséget, melyek a buszt, metrót, villamost, valamint a kabinos felvonót foglalják magukban.   A negyed között a buszok, valamint a helyi jellegzetességnek számító villamosok sűrűn közlekednek. A távolabbi negyedekbe érdemes a gyorsabb lehetőségeket használni, mint a gyorsvasút. Az éjszaka beálltával az incidensek elkerülése érdekében ajánlatos biztonságosabb módokat, mint például a taxit választani. A tenger melletti elhelyezkedésnek köszönhetően a hajóközlekedés igen jól kiépített, az öblön belül pedig rendszeres kompjáratok közlekednek.

Nyugalmazott Cable Car
Moló

Forrás:
  • Wikipédia
  • Magyar San Fransisco
  • San Fransisco weblapja
Remélem felkeltette az érdeklődéseteket San Fransisco és egyszer, ha lesz rá lehetőségetek elutaztok oda. Próbáltam minden fontosabb dolgot beleírni, a hosszabb szöveg részletekből csak a lényeget kivenni és, hogy ne legyen unalmas képekkel illusztráltam.
By: Mydream


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése