Interjú - Dorine Osteen

Sziasztok! Ismét jelentkezem egy interjúval a blogverseny egyik első helyezettjével, aki nem más, mint Dorine Osteen.

Dorine Osteen - Egy életen át




1. Először is szeretnék még egyszer gratulálni az első helyezéshez. Milyen érzések kavarogtak benned, mikor megtudtad, hogy Te lettél a legjobb a kategóriában?
Én köszönöm a lehetőséget és a helyezést! Mikor megtudtam, hogy nyertem, nagyon megörültem, bár nem tartom annyira fényes dicsőségnek, hogy csak három versenyző közül kellett választanotok, hiszen az én blogomnál biztosan vannak sokkal jobbak is. Persze azért nagyon-nagyon köszönöm, hálás vagyok! <3

2. Beszélnél egy kicsit arról, hogy hogyan készül nálad egy fejezet? Első betűtől az utolsóig?
A fejezet úgy készül, hogy leülök valami csendes helyre úgy, ahogy éppen kényelmes, a lényeg az, hogy ha lehet, ne legyen körülöttem senki, egyedül szeretek írni. Általában zenét hallgatok írás közben, az mindig segít - kivéve most, mikor amúgy éppen az 'új' blogom egyik fejezetén dolgozom. Most kint ülök a teraszon, a szomszédok "érdekes" beszélgetését, az utca hangjait és a finom madárcsicsergést hallgatom.
Maga a fejezet írása a következőképpen néz ki: nekiállok írni, és egészen addig csinálom, amíg jól esik, amíg valaki meg nem zavar, vagy amíg el nem megy a kedvem. Ha nem jönnek a szavak, nem éri meg, akkor csak vajúdás az egész. Miután megvan az adott oldalszám (most éppen 3 és annál feljebb, max 4), bemásolom a bloggerbe a saját bejegyzésébe, címnek megadom a fejezetszámot, és elrakom későbbre. Másnap, de a publikálás előtt mindenképpen átolvasom, ám a történet cselekményének előrehaladásával bele-belejavítgatok, át-, hozzáírok ezt-azt. A végleges, kerek fejezet az elmaradhatatlan függővéggel azt hiszem csak a nyilvánosság elé tárás előtt alakul ki teljesen.

3. Sűrűn jelentkezel blogversenyekre? Ha igen, mindig dobogós vagy? Ha nem, miért nem?
Nem, nem nagyon szoktam. Nem keresem a blogversenyeket, általában ők találnak meg engem. Ha találok olyan kategóriát, aminek megfelel a blogom és esélyesnek tartom, akkor elindulok. Hála Istennek igen, sokszor vagyok dobogós. :)

4. Van példáképed a blogger írói közül? Esetleg a bloggeren kívül? Ha van ki, és miért?
A blogger írói közül nagyon szeretem például Szattit, aki időről-időre remek tanácsokkal lát el, de ott van Flo, akinek odáig vagyok a stílusáért és az írásaiért. A valóéletből szeretem a magyar költőket, közülük kiváltképpen talán Petőfit, most tanulunk róla, és nagyon büszke vagyok rá, hogy magyar! De a szívembe zártam még Suzanne Collinst is, aki megálmodta nekünk az Éhezők Viadalát.

5. Éhezők viadala fanfictiont írtál, miért pont Éhezők viadala? Mi ragadott meg benne? Filmek és könyvek együtt, esetleg csak a film, avagy könyv/könyvek?
Cinna miatt. Nekem ő az abszolút kedvencem a HG könyvekből, és annyira titokzatos volt a lapokon, hogy úgy éreztem, muszáj írnom róla, meg akarom ismerni őt... aztán egyszerűen kimászott a fejemből ez a történet, megszületett az Egy életen át. Maga a könyv ragadott meg, a filmekben egyáltalán nem kedvelem a Cinnához kiosztott színészt. Ő nekem nem Cinna. :(

6. A kinézetét a blogodnak saját magad készíted, vagy mástól szoktál rendelni teljes design-t/fejlécet?
Nem, a blogjaim dizájnját mindig magam készítem, az elejétől a végéig. Természetesen szövegdobozokat, tippeket veszek át máshonnan, ezeket fel is szoktam tüntetni. Szeretek elpepecselni a kinézettel, mert remek érzés, mikor esztétikus a végeredmény. :)

7. Szeretnél valaha, valamit kezdeni írás terén a való életben? Egy könyv esetleg szóva jöhet? Vagy csak sima hobbi neked az egész?
Eleinte hobbi volt az egész, de mára egyre jobban érzem, hogy nekem több az írás, mint puszta kedvtelés. Természetesen nagyon élvezem csinálni, még akkor is, ha néha [sokszor] nehéz, mert rájöttem, hogy csak tőlem, az elhatározásomtól és kitartásomtól függ, hogy megírom-e az adott történetet, vagy sem. Szerintem minden dologban, amit az ember művel, van egy holdpont, a legnehezebb momentum az egészben, ám ha azon átesünk, akkor a továbbiakban a felhők fölött fogunk repülni, a viharokat pedig könnyen magunk alatt hagyjuk. Szóval a kérdéshez visszatérve: igen, mindenképpen szeretnék kezdeni valamit az írással.

8. Mi a véleményed azokról a bloggerekről, akiket csak a megjegyzések száma érdekel, és csak a népszerűség miatt írják a történeteiket?
Azt tanácsolom nekik, először próbálják meg megtalálni azt a szépséget, amit maga az írás rejt magában. Érezzék, milyen, mikor elkap a flo, magába szippant a sztori, mert ez az, amiért igazán megéri csinálni. Míg ez nincs meg, addig semmi értelme. Nem jó, ha az író és a történet között érdekházasság van, ha a blogger csak kihasználja a szavakat, hogy hírnévre tegyen szert. Nem mellesleg pedig, ha valaki kínból csinálja az írást, annak sosem lesz jó története, és sosem lesz sok olvasója.

9. Szerinted mennyire hosszú idő alatt lehet elérni egy, amolyan "közepes, normális, összetett, rendes mondatok" szintet írás téren?
Nem teljesen értem a kérdést, de ha azt jelenti, hogy mennyi idő alatt lehet kiválóvá fejlődni az írásban, akkor az a véleményem, hogy erre nincsen meghatározott válasz. Teljesen emberfüggő, ám az biztos, hogy rengeteg olvasással, írással, gyakorlással jár, ami nélkül nincsen siker. Abból kell táplálkozni, amit már előttünk lefektettek a nagyok, magunkba kell szívni a regényeket, a klasszikusokat, olvasókat, bétákat kell találni, akik hozzáértésükkel segítenek minket. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, és majd meglesz az eredménye.

10. Írnál magadról pár szót? Blogokról, saját életedről, akármiről.
Nem igazán szeretek a magánéletemről beszélni, de akit érdekel a véleményem, az az ibridget.blogspot.hu címen megtalál, ott van email címem is, az ask-profilom @DorineOsteen, örömmel fogadok kérdéseket. :) 
Még egyszer köszönöm szépen a lehetőséget! <3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése