Kritika - The Love Of Revenge

Konnicsi!
Egy kicsit eltűntem, mert komplikációim adódtak a gépemmel, de már sikeresen visszatértem egy másikon, amit még egy kicsit nehezen kezelek. Nincs rajta egy rohadt helyesírás ellenőrző sem!! Hoztam nektek egy újabb kritikát a listámról, amiben remélem a segítségére leszek az írónak.
Köszönöm Kikiihnek, hogy elolvashattam a blogját!

Kinézet:
  • Fejléc
Személy szerint én nem rajongok a hatalmas fejlécekért, de nem is ellenzem őket. Szerintem elvonják a látogatók figyelmét a blogról, ugyanis ahogy a te blogodban is, amikor megnyitom, a dátumon és a fejlécen kívül nem látok az égvilágon semmit. Ha esetleg a fejléc nem keltené fel a figyelmemet és én egy olyan olvasó lennék, aki a kinézet alapján dönti el, hogy elolvassa-e vagy sem, akkor nem sok esélyed lenne arra, hogy akár csak belekukkantsak a történetedbe, mert még arra sincs lehetőség, hogy esetleg az egyik szót véletlenül elolvasok, ami arra késztetne, hogy folytassam az olvasást. De persze ez csak az én személyes véleményem, és mivel nem vagyok az a kinézetről ítélős fajta, ezért szerencséd van, mert én valószínűleg elolvasnám minimum az első modulod tartalmát.
Visszatérve az eredeti témához, a fejléced nem egy rossz munka, minden megtalálható rajta, ami fontos lehet a történet kapcsán (cím, szereplők, one direction). 
  • Modulsáv:
Ez nem éppen a modulsávhoz tartozik, de több köze van hozzá, mint a többi ponthoz, szóval ide írom. Nem tudom, hogy neked mennyire tetszik, vagy hogy érdekel-e egyáltalán, de engem nagyon zavar, hogy a blogod szélein van egy 40px-es padding. Ez mindenféleképpen állítsd át maximum 10px-re, hogy szimmetrikus legyen a blogod alján és a tetején lévővel. Ezt nem tudom, hogy meg lehet-e oldani másféleképpen is, de én így szoktam:
Menj bele a blogod személyre szabásába, ahol baloldali menüsávban kattints a Speciálisra, majd azon belül is legalul a Stílusalap (CSS) hozzáadásába menj bele. Oda pedig írd be az alábbi CSS kódot:
.content-inner {
padding: 10px;
    }
    Ez miatt majd vagy a fejlécet nagyítsd meg, vagy a blog szélességét vedd kisebbre.

    Modulstílus:
    Már más blogokon is láttam ezt a kódot, egyre elterjedtebb, nekem még sem tetszik. Valahogy nem jön be, hogy  a cím jobboldalánál felfelé áll, és kisebbnek tűnik, mint a tartalom. A másik meg, hogy a modul túl nagy, ezért sokkal kintebb vannak a szélei, mint a többinek. Ennek kiküszöböléséhez a szélességnél 250px-et írd át 90%-ra, a cím szélességét pedig 94%-ra, akkor egyméretűnek látszanak majd. Ha szeretnéd még egy kicsit közelebb vinni a modulokat a széléhez, akkor ezt a kódot rakd be ugyanoda, ahova az előzőt.
    .section {
    1. margin0px 30px;
    }
    A színek passzolnak, nem tudok belekötni.

    Modulok:
    Történet
    Nagyon tetszik az ötlet, én csak annyin javítanék, hogy az egyszavas mondatokat kiemelném valahogy. Ez elején volt egy nagyon jó ötleted, csak sajnos nem vitted végig, ezért eltűnt a varázsa. Ajánlom, hogy ezeket a mondatokat is old meg azzal a technikával:
    "Üresség lakozik benned, miután rádöbbensz, hogy soha többet nem kaphatod őt vissza.
    Tervek születnek az elmédben a távozás után, és nem hagynak nyugodni."
    Én így oldanám meg:
    Üresség. Benned lakozik, miután rádöbbentél, soha többet nem kaphatod őt vissza.
    Tervek. Az elmédben születnek a távozás után, és nem hagynak nyugodni.
    Ez persze csak egy tipp. Egyébként nagyon tetszik ez az ötlet, gratulálok hozzá.

    Idézetek
    Szerintem egy kicsit túl nagy betűtípussal van írva, és mindenképp állítsd át sorkizártra, mert ez így nem túl szép.

    Képek
    A képek nagyon kicsit a modulokhoz képest, ezért állítsd be, hogy automatikusan megfelelő szélességűre méretezze a blogspot.

    A többi modullal nincsen gond, szép munka.
    • Bejegyzések:
    A bejegyzéseidnél megint csak ismételni tudom magam, mint a legtöbb blognál. Először is, ami nagyon, de nagyon fontos az az, hogy a fejezeteket sorkizárttal írd, mert így nem szép. A másik, hogy a BEkezdéseket, ahogy a neve is sugallja, BEntebb kezdjük. Ugyanígy a párbeszédeket is. Nem tudom, hogy szövegszerkesztőbe írsz-e, de ha igen, akkor azt ajánlom, hogy a felső vonalzón állíts be a felső kis nyilacskával, hogy minden egyes enter után fél centivel beljebb kezdje a sorokat és akkor nem lesz gondod rá, mert automatikus behúzza neked. Ha viszont itt írod a blogspoton a fejezeteket, akkor vagy minden bejegyzés előtt a HTML-nél nyiss egy span-t, aminél a style-ban add meg az alábbi CSS kódot: text-indent: 0.5cm (<span style="text-indent: 0.5cm;">IDE JÖN A SZÖVEG/TÖRTÉNET!</span>). Így minden sorodat beljebb kezdi, ami a span-on belül van. Viszont ha nem akarsz ezzel vacakolni, akkor létezik egy harmadik megoldás, amivel az a baj, hogy a blogodon minden létező szöveg elejét beljebb fogja kezdeni. Ha ez neked mégsem okoz problémát, akkor a következő kódot kell beillesztened a blogod sablon tervezésénél a Stílusalap (CSS) hozzáadásához:
    body {
    text-indent: 0.5cm;
    }
    Más gond nincs a bejegyzéseiddel, nincsenek telenyomva képekkel, a betűtípus olvasható, nem égeti ki a szememet, csakúgy, mint a bejegyzés címei sem.

    • Összességében:
          10/6
    Van néhány dolog, amin javítani kéne, de összességében nem rossz.


    Történet/tartalom:
    • Oldalak:
    Az oldalaiddal semmi gond, látszólag frissíted őket. Egyedül a fejezeteknél nincs még belinkelve az utolsó, ami közzé lett téve.
    A karaktereid képei egyformák minden szempontból, amiért piros pont jár.
    A kritikáknál csak egy van kitéve, ami nem tudom, hogy hiteles-e. Néztem a chated, de többet tényleg nem talátam. Amennyiben nem frissíted, ajánlom, hogy töröld, mert igénytelennek tűnhet a blogod miatta.
    • Prológus:
    Bevallom, most értékelem a prológusod másodszorra, mert az elején azt gondoltam, hogy ismét egy sablonos blogba botlottam, ahol a lány elveszíti a fiút, akit szeret és úgy érzi, hogy a világ menten összedől, minden és mindenki ellene fordul. A történet haladtával rájöttem, hogy erről szó sincs, és nem ilyen egyszerű az egész. Sajnálom, hogy ez nem derült ki a legelején, mert így sokan nem olvastak volna bele a történetedbe a sablonossága miatt. Ám még így is vittél bele egy csavart, ami azonnal felébreszti az olvasó kíváncsiságát. Ugyanis kiderül, hogy a hőn szeretett társ meghalt, méghozzá valaki más keze által. Ezzel kicsit feldobod az egyébként elég unalmas és agyonnyúzottnak tűnő témát.
    Tudom, a tőmondatokkal egyfajta drámai hatást akarsz kelteni, de néhol már annyira erőltetett, hogy csak megnehezíti az olvasást. A bekezdésekben nem találom a logikát, nem értem, hogy az egyik miért pont akkor kezdődik, a másik meg miért ér vége, amikor az utána következő sorok is még hozzá kapcsolhatók. Találtam néhány vesszőhibát is, amit lentebb le is írtam.

          5/3
    Engem egyedül az zavar benne, hogy a tényleg nem derül ki a prológusban, hogy kiről is van szó, ezért valószínűleg a legröbben ugyanarra a témára gyanakszanak, amit elég sokan  kiveséztek már. A kivitelezésben van még néhány hiba, de egyábként közel sem rossz.
    • Sztori:
    Mint nem régiben rájöttem, sokakkal ellentétben én az olyan történeteket szeretem, ahol a történet nem pörög olyan gyorsan, nem oldódik meg minden probléma már a második fejezetben, hanem szép lassan bontakozik ki a történet. Nálad ez tökéletesen így történik. Az elején egy kutyasétáltatás közben ismerjük meg a szereplőket, akiket szépen bemutattál és egyáltalán nem tűnt erőltetettnek. Szép lassan ismerkedtünk meg Hilary szokásaival, munkahelyével, a mindennapjaival, nem zúdítottad ránk az egészet már a legeslegelején. Látszik, hogy a történeted kidolgozott, tudod, hogy mikor minek kell történnie, mindig hagysz valamilyen utalást a részekben, amik ha nem is azonnal, de elvezetnek a titkok megfejtéséhez, ahol majd a kezünkkel a homlokukra csapunk és azt mondjuk: Jé, tényleg!
    Még Zayn és Hil közötti szerelemnek is volt ideje kialakulni, nem volt csók már rögtön a második alkalommal, amikor találkoztak.
    A történeted egyszerű, mégis bonyolult a feladatok miatt, amit a szereplőidre osztottál ki. Mindig van valami, amivel meg tudod lepni az olvasóidat. Én egyedül azt a részt tartottam egy kicsit erőltetettnek, amikor Hilary megtalálta Zayn pisztolyát a fiókjában. Abba nem kötök bele, hogy Hil elrohant, mert hát az Egyesült Királyságban civilkén fegyvert tartani szinte lehetetlen a törtvények miatt, ezért nem csoda, hogy megijedt, amikor talált nála egyet, de azt már nem tudom elhinni, hogy még csak eszébe sem jutott, hogy esetleg a rendőrséghez kéne fordulnia segítségért, hiszen már nem bízott Zaynben, biztos volt benne, hogy még őt is képes lenne lelőni. De tényleg egyetlen egyszer sem gondolt arra, hogy esetleg fel kéne jelentenie, mert fegyvertartási engedély nélkül tart magánál marokfegyvert.
    Egnem egy kicsi Leiner Laura Szent Johanna Gimi című könyvére emlékeztet, de nem a történet, hanem egy kicsit az írásmód, ahogy leírod Hil facebookját, a mindennapjait ennyire részletezed. Ez persze messze nem gond, csak rögtön ez a könyv ugrott be róla.
          5/5
    Engem a történet egyszerűsége fogott, meg hogy nem az a tömegblog, ahol ki lehet következtetni az eseményeket. Néhol felbukkannak benne hibák, de összességében egy nagyon jó történetet hoztál össze.
    • Karakterek: 
    Még itt a karaktereknél volt néha olyan érzésem, hogy kicsit hasonlítanak az SZJG-ben lévőkre.

    Hilary: Hil könyvszeretete és bénázásai miatt egy kicsit Renire emlékeztetett. Szerethető karakter, nincsenek nagyon egyedi tulajdonságai, gondolatai, ezért az olvasó könnyedén bele tudja képzelni magát a helyzetébe. Barátságos és mindenkivel megtalálja a hangot.
    Zayn: Ahogy Hilary is mindig érezte nála, nagyon titokzatos, nehezen kiismerhető. A gyilkossági terve kicsit rossz fiúnak tünteti fel, de gyorsan kiderül, hogy csak egy testvér, akit a bosszú vezérel, de mélyen egy kedves, gyengéd srác, akit Hilnek sikerült előcsalnia. Jókat mosolyogtam a birtoklási mániáján és a féltékenységén.
    Alyson: A mindennek való örülése, a kicsit gyerekessége miatt a hippi Virág jutott mindig eszembe róla. Szerethető karakter, sokat mosolyogtam rajta.
    Louis: Az elején ellenszenves volt Hillel, de mint kiderült, csak Zaynt védte, igazából egy kedves bolondos karakter.
    Hil fiúbarátai: Róluk nem tudtunk meg túl sokat, csak hogy hihetetlenül bolondok. Nincs túl nagy szerepük a történetben. Egyedül Patrick az, akire jobban kell figyelni, mert őt sűrű köd fed. Nem tudjuk, hogy honnan ismerheti Zayn és Louis.
    Harry: Ő még igazán keveset szerepelt a történetben, ezért róla csak annyit tudunk, hogy szeret csajozni és nagyon perverz. Nem vagyok 1D fan, ezért a tagokat sem ismerem, de valamiért Harryt mindenki egy szoknyapecér, perverz valakinek állítja be. Ennek köze van a valósághoz, vagy ő így terjedt el a blogspot világában?

    Engem nagyon zavart, hogy Zaynen és Hilaryn kívül mindenki kicsit lökött. Voltak kissé gyerekes lépéseik, amik valahogy nem illettek hozzájuk. Pl.: Nekem az egy kicsit furán vette ki magát, amikor Patrick csak úgy minden ok nélkül összeborzolta a lányok haját. Valahogy nem illett egy 23 éves férfihoz ez a lépés. De ha jobban belegondolok, még Hil sem volt teljesen 23 éves, amikor összeveszett Louiszal, hogy Spongyabobot nézzenek vagy Simpson családot.

          5/4
    A közös lököttség vicces volt, de így hogy mindenkinek volt egy ilyesfajta beütése, nem maradt egy egyedi tulajdonság.
    • Fejezetek:
                     Prológus
    Egyéb hibák:

    Ha egy mondatot elkezdesz T/3-ban írni, akkor az továbbra is maradjon ugyanazzal a személlyel írva a második mondatban, főleg ha a kettő között van egyfajta kapcsolat.
    "Mindannyiunk életében van egy ember. Egy ember, aki mindig mellette áll."
    Mindannyiunk életében van egy ember. Egy ember, aki mindig mellettünk áll.

    Vesszőhibák:
    "Mert, ha ő nincs akkor te sem vagy."
    Mert, ha ő nincs, akkor te sem vagy.
    "Teljesen hétköznapi, jelentéktelen dolgok, amikre akkor jössz rá, hogy milyen sokat jelentenek amikor már megszűntek."
    Teljesen hétköznapi, jelentéktelen dolgok, amikre akkor jössz rá, hogy milyen sokat jelentenek, amikor már megszűntek.
      
               
    A fejezetekben eget rengető hibákat nem találtam. Ajánlom, hogy többször olvasd át, mert az elején még el-el néztem, hogy tele van elgépelésekkel, félig átjavításokkat, de a végére már nagyon idegesítővé váltak. Ezekre figyelj oda, mert néha elég vicces helyzetek alakultak ki néhány rossz rag miatt. A vesszőket sokszor hagyod el, főleg amikor egy állításra kérdezel rá, vagy amikor egy elhagyott "akkor" elé nem teszed ki, pedig attól még, hogy lemaradt, ugyanúgy kell oda. Az "amikor" "aki" "ami" "ahogy" és hasonló szavak elé szinte mindig kell a vessző. De ha nem vagy biztos magadban, akkor mond ki hangosan a mondatot és figyelj, hogy hol viszed fel a hangsúlyt, és akkor nem tévesztheted el.


    • Összességében:
          10/8
    A történet nagyon tetszett, egyedi és egyszerű. Szépen fogalmazol, de az elgépeléseidre figyelj oda, mert nagyon bosszantókká válhatnak az olvasó számára. A karakterek többnyire kidolgozottak, mindenkinek megvan a sajátos tulajdonsága, de ne legyen mindenki ennyire dilis.




    További jó olvasgatást és blogolást kívánok!
    M. Mircsi

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése