Városok - London, mint helyszín

Sziasztok!
Ma a témával kapcsolatban hoztunk nektek egy bejegyzést, amiben Londonról hozunk információkat, mint helyszínről a történetedhez. Már egyszer kitettük ezt a bejegyzést, de valamiért nem jelent meg, így gondoltuk újra kitesszük. Mayának üzenjük, hogy hamarosan Sydney is ki fog kerülni, már készül a bejegyzés.


A bejegyzéshez az információkat összegyűjtötték:
M. Mircsi és Hallie Sanford






A City
City, teljes nevén City of London, gyakran hivatkoznak rá mint The Square Mile, aza A Négyzetmérföld, mivel megközelítőleg ennyi a területe, ami kb. 2,6 km²-nek felel meg, és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Területét tekintve a legkisebb londoni kerület, de egyfajta város a városon belül, számos előjoggal rendelkezik, amik évezredes történelmi hagyományokon alapulnak (886-tól kezdődően), így például az uralkodó csak a City polgármestere, a Lord Mayor társaságában léphet a City területére. A kerületet a Guildhallban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza, saját rendőrsége is van, a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) hatásköre nem terjed ki a Cityre. A régmúltban fontos szerepe volt még a különböző szakmák céhjeinek, a Livery Companyknek, ma szerepük már inkább csak ceremoniális és karitatív, összesen 107 működik belőlük. Érdekesség, hogy két híd, a London Bridge és a Blackfriars Bridge teljes hosszában a Cityhez tartozik, míg az alattuk elfolyó Temze csak a közepéig, onnan a túlparti Southwark kerülethez. További érdekesség, hogy a City határain jóval túl, más kerületekben fekvő néhány zöldterület is a City része, így északkeleten az Eppingi erdő, északnyugaton a Hampstead Heath és a Queen's Park, vagy keleten a West Ham Park.
A városképet egykor, Európa ötödik legnagyobb temploma, a Szent Pál katedrális uralta, ma rengeteg magas épület található itt, a legmagasabb a 42-es torony, ami megépítésekor az ország legmagasabb épülete volt, nevét 42 emeletéről kapta és ismert NatWest-toronyként is. Másik, újabb keletű látványossága a The Gherkin (Az Uborka) néven ismert irodaépület, ennek hivatalos neve 30 St. Mary Axe (ami a címe is egyben), de gyakran hivatkoznak rá Swiss Re Towerként is, ez a név az építtető svájci biztosítótársaságra utal. Bár az utóbbi időben több nagy beruházás is kezdetét vette, például a London Bridge Station és a Guy’s Hospital közötti területen 2012-es átadással épült meg a Shard London Bridge (The Shard) nevű épület, amely 309 méteres magasságával az Egyesült Királyság és Európa legmagasabb épületének számít. Fordított jégcsap formája egyedülállóvá teszi a világon. A Bishopsgaten épülő The Pinnacle és a Heron Tower is megváltoztatni készülnek a jól ismert városképet. A City népessége viszonylag alacsony, kb. 7000 fő, de munkanapokon ez 300 000-re emelkedik. Legfontosabb pénzügyi kerületként az utóbbi időben versenytársa lett a kelet-londoni Canary Wharf.
City of London
Shard London Bridge
A Szent Pál Székesegyház




Temze folyó
A Temze útja során 9 angol grófságot érint, 20 mellékfolyója van és 134 híd ível át rajta. Áramlásának sebessége 1-3 csomó (kb. 2–6 km/óra) között mozog.
Gazdag élővilága volt a 19. század közepéig, beleértve a homárt és a tengeri pisztrángot is, azonban az ipari forradalom nyomán a vízszennyezés egy évszázadra halott folyóvá tette. A 20. század közepétől a környezetvédelmi intézkedések nyomán fokozatosan újra megjelent vizében az élővilág.





West End bevásárlónegyed
A West End London legnagyobb bevásárlónegyede és szórakoztatóipari központja.Az elnevezés „hatóköre” nincs pontosan körülhatárolva, nagyjából a City-től nyugatra, a Temzétől északra eső területet szokás így hívni, nyugati határának kb. a Hyde Parkot szokás tekinteni. Legismertebb helye a Trafalgar Square. Az Oxford Street a világ egyik legismertebb bevásárlóutcája. Keleti végétől délre található a Soho, egy kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli városrész, ahol több film- és reklámcég központja található.
Trafalgar Square
Oxford Street
Soho











Hyde Park
A Hyde Park az egyik legnagyobb park London középső részén, a királyi parkok egyike. Legismertebb része az északkeleti felében lévő Speakers' Corner (Szónokok Sarka).
A Serpentine tó két részre osztja a parkot. A park a tőle nyugatra fekvő Kensington Gardens-szel határos; bár sokan azt hiszik, hogy ez a kert is a Hyde Park része, de technikailag 1728-ban Caroline királyné felosztotta a területet a két park között. Bár nappal nem lehet a két parkot egymástól elkülöníteni, a Kensington Gardens alkonyatkor bezár, míg a Hyde Park egész évben hajnali 5 és éjfél között nyitva van, így a sötétben is több órán át látogatható.
Serpentine tó
Speakers' Corner
Kensington Park










Világörökségek
Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság, valamint Greenwich. Más híres nevezetessége a városnak, a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek, többek között a British Museumnak, a National Gallery-nek és több mint negyven színháznak. A londoni metró a legrégebbi földalatti vasúthálózat a világon, és a második legnagyobb kiterjedésű a világon a Sanghaji metróhálózat után.
Tower of London








Oktatás




Öt és tizenhat éves kor között az oktatás ingyenes, de ugyanakkor kötelező is. Négy fő részre, úgynevezett szakaszokra osztható az ő rendszerük. Ennek alapján van: alapfokú oktatás, középfokú oktatás, továbbképzés és felsőoktatás.  Öt évestől tizenegy éves korig a diákok az általános iskolai tanulmányaikat végzik, majd tizenegytől tizenhat éves korig a középiskolait. Alsó tagozatban még osztályok vannak közös foglakozásokkal , de már ötödiktől csoportokra osszák a gyerekeket képességük szerint, és úgy oktatják őket. Felső tagozatban már nincsenek osztályok, hanem mindenkinek személyre szabott órarendje van, és annak megfelelően látogatja a fogalakozásokat . Mindkét tagozatban kötelező az egyenruha viselés. Az egyenruhán kívül a szülőknek semmit nem kell biztosítania, mindent az iskola áll. Minden évben levélben értesítik a szülőket a gyerek által teljesített szintekről, mely tartalmazza az elért és a tanárok szerint elérhető szintet. A legfontosabb vizsga tizenhat éves korban van, a GCSE (General Certificate od Secundary Education) képesítés.  A vizsgák után a tanulók eldönthetik, hogy tovább tanulnak, vagy dolgozni fognak. A tanév 190 napos, szeptember elejétől kezdődik és július elejéig tart. A tanórák kilenc órától kezdődnek és délután három vagy négy óráig tartanak.
 Miután a tanuló megszerezte a képesítést eldöntheti, hogy főiskolára szeretne menni, egyetemre vagy inkább szakmát tanulna. Bármelyiket is választja, egy két éves képzésen tanulhat tovább, és ez után megszerezheti az A-Levelt vagyis az emelt szintű érettségit vagy a GNVQ-t esetleg a BTEC képesítéseket. Az állami oktatás a tankötelezettség lejárta után is ingyenes 19 éves korig, illetve 25 éves korig azok számára, akik korábban nem vettek részt ilyen jellegű oktatásban, illetve nem szereztek bizonyítványt (pl. akik 16 éves koruktól dolgozni mentek, és nem tanultak tovább).
Itt már nincsenek kötelező tárgyak, minden tanuló érdeklődésének megfelelően, illetve további terveinek fényében választhat az adott iskola által kínált tantárgyakból.
További képesítési forma az úgynevezett NVQ (National Vocational Qualifications). Ezek megszerzéséhez nem kell írásbeli, illetve szóbeli vizsgát tenni, de az adott szakmában szerzett gyakorlati jártasságot mindenképpen lemérik, mielőtt kiállítanák a bizonyítványt.
Ezen a szinten szerzett oklevelek és képesítések képezik a felsőfokú képzésben való részvétel alapját, illetve (különösen az NVQ esetében) már a munkaerőpiacra is ki lehet lépni velük.
A nemzetközi diákok legnagyobb része, mint a magyar diákok is, az otthoni érettségi után egyből felsőoktatási intézménybe jogosultak jelentkezni. A felsőoktatási intézmények közé tartoznak az egyetemek (universities) a főiskolák (higher education colleges) és az úgynevezett „university college"-ok.
Az Egyesül Királyságban a felsőoktatási intézmények széleskörű autonómiával rendelkeznek a tekintetben, hogy milyen kritériumokat szabnak meg leendő hallgatóik számára. Legáltalánosabban GCE A-szintű érettségi, illetve valamely ezzel egyenértékű képesítés birtokában lehet jelentkezni A bizonyítványokon felül azonban az intézmények további felvételi követelményeket írhatnak elő. A legtöbb felsőoktatási intézmény elfogadja azon „érett" jelentkezők kérelmét is, akik már rendelkeznek valamilyen munkatapasztalattal, de korábban nem tudták megszerezni a felvételhez szükséges, hivatalos bizonyítványt.
A 2004-es felsőoktatási törvény lehetővé tette az Egyesült Királyságban működő összes felsőoktatási intézmény számára, hogy új hallgatóitól tandíjat szedjen (max. 3000 £/tanév), mely az inflációval megegyező mértékben növekedhet.

Mivel nagyon sok történetben szerepel London, így betettem pár képet középiskolákról és egyetemekről azoknak neveikről, és hivatalos oldalukról. 


University College London
(egyetem)

St Pauls Girls School




King's College London
(egyetem)
Royal Holloway University of London
 (egyetem)













London éghajlati jellemzői
HónapJan.Feb.Már.Ápr.Máj.Jún.Júl.Aug.Szep.Okt.Nov.Dec.Év
Rekord max. hőmérséklet (°C)18,519,725,329,832,835,636,538,535,429,921,117,738,5
Átlagos max. hőmérséklet (°C)8,38,511,414,217,720,723,222,920,115,611,48,615,2
Átlagos min. hőmérséklet (°C)2,62,44,15,48,413,214,214,011,28,35,12,87,5
Rekord min. hőmérséklet (°C)−10,0−9,0−8,0−2,0−1,05,07,06,03,0−4,0−5,0−7,0−10,0
Átl. csapadékmennyiség (mm)513840454647415150685853592
Havi napsütéses órák száma497110716018118119219513810858371480
Átlagos havas napok44310000001316
Forrás: BBC WeatherMet Office

 

2 megjegyzés:

  1. Hali! Esetleg majd Párizsról nem tudnátok infókat hozni? Nagyon fontos lenne :) Előre is köszi

    Puszi: Klau <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klauu M.
      Igen, Párizsról is hozunk majd egy hasonló bejegyzést. :)

      Ölel,
      M. Mircsi

      Törlés