Kritika - Zárt ajtók mögött

Zárt ajtók mögött



Kinézet:

  • Fejléc
Sokat gondolkodtam a fejléceden, valahogy az egész nem tetszik, ahogy van. A rajzolt hatású lány és a valóságos, fényképes havas fák a háttérben nem illenek össze. Az első betűtípus Zárt ajtók illik a lányhoz, a fákhoz viszont kevésbé, míg a második mögött egyáltalán nem tetszik és szerintem nem is passzol oda. Ezeken kívül a fejléced nagyon üres, nincs meg benne az a plusz, ami miatt az gondolnám, hogy Ez igen! Ez egy olyan fejléc, ami miatt már érdemes bekukkantani. Nem, ez egy olyan fejléc, amit meglátok, két másodperc múlva már nem is emlékszem rá. Alapjában véve a fejléced nem rossz, épp ellenkezőleg, borzalmasabbal is találkoztam már, de nem is sorolnám a jó kategóriába, inkább erősen tűrhető.
  • Modulsáv:
Én inkább az egyszerűség híve vagyok, de ezek mellett imádom a HTML kódokat. A te modulodban a mostani trend ellenére csak nagyon minimális mennyiségben találkozhatunk kódokkal, ami nem rossz, sőt, nekem kifejezetten tetszik. Az egyszerű betűtípus, a gif képek a moduloknál, hogy ügyesen sorkizárttal írsz, az alapmenüd, ami személy szerint nekem sokkalta jobban tetszik, mint bármelyik másik ilyen csicsás, olyan cukiságos kód. Egyetlen dolog szúrja csak a szememet, éspedig az a vessző, amit cím gyanánt írtál az egyik modulodnál. Nem tudom, hogy csak tudatlanságod okozta e ezt az incifinci hibácskát, amit vétettél, de azért elmagyarázom, hogyan tudod kiküszöbölni. Láttam, hogy a képet egy külön képes modulba illesztetted be, aminek köztudott, hogy kötelező címet adni, majd az idézetet egy másik szöveges modulba tetted, közvetlen a kép alá, aminek pedig nem kell címet adni, de ugyanúgy tudsz képet beilleszteni, így nem lesz olyan sok modulod és még elnevezni sem vagy köteles. Ezen kívül a modulsávod szép, áttekinthető, rendezett és nem túlzsúfolt. 
  • Bejegyzések:
A bejegyzéseidnél szintén sorkizárttal írsz, ami habár alap, azért mégis jár érte dicséret, mert egyesek még mindig nem használják. A cím egyszerű, olvasható, illik a blogodhoz. Nálad is ugyanaz a bajom a bejegyzéseiddel, ami egyszerűen már nem bírok folyamatosan hangoztatni. A bekezdéseket tessék beljebb kezdeni, mert a te fejezeted elég hosszú, így ránézésre a bekezdések sem a legrövidebbek, ezért ha egy idetévedő idegen ránéz, csak egy végeláthatatlan ömlesztett szöveget lát, ami könnyen elijesztheti. Még mindig ajánlom, hogy vegyél/vegyetek egy könyvet a kezetekbe, és ha nincs is kedvetek olvasni, kicsit nézegessétek meg, hogyan is néz ki, milyenek a párbeszédek, hogyan van tagolva az egész. Már az is sokat segít, ha csak két percet szánsz az egészre.
A tartalom betűtípusa nem égeti ki a szememet, nem túl nagy, nem is kicsi, kényelmes olvasni, nincs telenyomva képekkel.

  • Összességében:
      10/7
A legnagyobb problémám a fejléceddel van, a többi szinte csak jelentéktelen apróbb hiba, amit néhány perc alatt könnyedén kijavíthatsz.

Történet/tartalom:

  • Oldalak:
Az oldalaidról nem  tudok sokat mondani, átláthatóak, szépek, rendezettek, benne van minden friss. Amit pedig a karaktereidnél írtál, határozottan egyet kell értenem veled. Az én blogomban sincsen kép a szereplőkről, csak egy-egy gif kép, ami jellemzi őket, de azoknál is levágtam a fejüket, hogy az olvasó maga képzelje el őket. :)
  • Prológus:
A prológusod nagyon tetszik, nem túl hosszú, nem túl rövid. Nem az a tömegprológus, amit bármelyik másik blogon olvashatsz, nem egy első előtti, nulladik fejezet, hanem egy kis kedv-, illetve hangulatcsináló. Egy kicsit a leírásokkal volt problémám, amik néhol felsorolásnak tűntek, vagy éppen olyan érzésem volt, mintha nem fejezted volna be a mondatod, csak egyszerűen raktál volna egy pontot és írtad volt a következőt. De ahogy haladtam a sorokkal, ez egyre kevésbé tűnt zavarónak, mert teljesen beleéltem magam a történetedbe, az események egyszerűen megragadtak és nem akartak elereszteni, ezért feszülten vártam a végét, hogy mi lesz.

      5/5

Eddig ez a legjobb prológus, amit kritikaíróként olvastam. Szép!
  • Sztori:
Még csak egy fejezet van fenn, ezért sokat nem tudok mondani róla. Titokzatos, sötét, figyelemfelkeltő, megragadja az embert és nem ereszti.

      5/-

Annyira kevés minden történt benne, hogy nem tudok rajta mit pontozni.
  • Karakterek: 
A titokzatos fogvatartón és a főszereplő lányon kívül még senki sem szerepelt benne, és róluk sem tudunk semmit. 

      5/-
Szintén nem tudok mit értékelni.
  • Fejezetek:
                 Prológus

Egyéb hibák:
"Dermesztő a hideg, szakad a hó, sötét van, a fejem felett, a magas fákon túl fekete felhők gyülekeznek, én pedig egy szakadt farmerben, egy vékony kapucnis pulóverben rohanok, ami alatt egy vékony ujjatlan található."
Ez most leírás, vagy felsorolás akar lenni? Ne erőltesd ennyire, hogy az olvasó mindenről tudjon, vagy ha mégis ezt szeretnéd, akkor rejtsd el a sorok között, csak úgy mellékesen említsd meg, mert ez így erőltetett lesz.

"fájdalmat érzek ... fájdalmat okozó ... fájdalmat okoz"

Túl sok a fájdalom szó, keress rá egy szinonimát, vagy fejezd ki magad máshogy.

                 1.fejezet
Egyéb hibák:
Sok az imént szó. Ezenkívül van még pár szóismétlés, de azok nem ennyire feltűnőek.

Itt is beleestél abba a hibába, hogy a leírásaid inkább hatnak felsorolásnak, ezer dolog mellett nem osztod meg velünk a főszereplő gondolatait, az érzéseit. Ettől kicsit nyers lesz a történet.

  • Összességében:
      10/-
Annyira kevés a fejezet, annyira kevés esemény volt benne, és annyira, de annyira az elején tartasz még, hogy nincs semmi, amire pontot tudnék adni a prológusodon kívül, ami viszont nagyon jó lett. Az alapötlet tetszik, a megvalósításban csak apróbb hibák csúsztak. További sikeres blogolást és ihletet kívánok a blogodhoz! Csak így tovább!!

2 megjegyzés:

  1. Kedves M. Mircsi!
    Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, és elolvastad valóban kevés résszel rendelkező blogomat, és még véleményt is írtál. Semmiben nincs kivetnivalóm, nem tudom megvédeni magam (nem mintha kéne), a külső megváltoztatásán pedig erősen gondolkodtam, ezzel a véleménnyel pedig meg is lettem győzve, hogy tényleg kell egy új - ha más nem is - fejléc. Igyekszem javítani a hibákat, mind a modulokat, mind a szöveget/írást tekintve. Annak nagyon örülök, amit a prológusról írtál, igazán jól estek a szavaid. :)
    Köszönöm még egyszer, egyáltalán nem bántam meg, hogy kritikát kértem - annak ellenére, hogy megfogadtam, nem teszem meg. Néhány dologban sokat segítettél.
    N.Domii, xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága N. Domii!
      Örülök, hogy tudtam segíteni, annak meg különösképpen, hogy kaptam visszajelzést tőled. :)

      Ölel,
      M. Mircsi

      Törlés